Barion Pixel

A pandémia miatt sokan home office-ból dolgoznak, ezért még többet ülünk a laptopunk, a televízió előtt, vagy a gyerekkel együtt tanulva kényszerülünk az íróasztal mellé. Az aranyérbetegség meglehetősen kellemetlen beszédtéma, de nagyon gyakori betegség: sokkal többeket érint, mint gondolnánk. Becslések szerint a magyar lakosság fele tapasztal az élete során aranyeres panaszokat. Ezek hátterében jellemzően öröklött hajlam, ülő életmód, mozgáshiány,  rostszegény -és egészségtelen táplálkozás, valamint a rossz székelési szokások állnak.

 Mi tegyünk, hogy az otthonról történő munkavégzés során ne alakuljanak ki az aranyérbetegség tünetei vagy ne súlyosbodjanak a már meglévő tünetek?

  • Nagyon fontos, hogy az otthon töltött munkaidőt sok, kisebb szünettel szakítsuk meg, minden órában legalább egyszer álljunk fel, és mozgassuk át magunkat.
  • Ne csak ennyi legyen a napi mozgásunk, de válasszunk megfelelő sporttevékenységet.
  • Az egyensúlyozó labdán ülés nagyon jó célt szolgál.
  • Figyeljünk a rostban gazdag ételek fogyasztására.
  • Ne feledkezzünk el a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék elfogyasztásáról.

Az aranyérbetegség tüneteinek akialakulásáért egyértelműen felelőssé tehető a mozgásszegény életmód, a rendszeres sportolás bizonyítottan segíthet az aranyeres panaszokon.

Milyen sportot választhatunk aranyérbetegség esetén?

  • Nem javasolt a futás, a kocogás, helyette érdemes fél-egyórás kellemes sétát választani .Aki mégsem tudja elengedni a futást, válasszon speciális, nagyon jó minőségű futócipőt és fusson rugalmas talajon, hogy az állandó nyomásnak kitett medencefenék-izomzat ne ereszkedjen meg.
  • A kerékpározást is érdemes teljesen kiiktatni aranyérbetegség esetén.
  • Kifejezetten tilos az aranyérbetegeknek minden haspréssel, hasűri nyomásfokozódással járó sport!
  • A TRX szintén nem ajánlott, akárcsak a kettlebell, azaz a füles vasgolyókkal való edzés, ami meglehetősen nagy nyomást helyez a végbéltájra és gátizomra. A CrossFit edzéseknél az erőemelés három fogásneme, vagyis a guggolás, a fekvenyomás és a felhúzás is gyakori elem, így ezekkel szintén óvatosan kell bánni.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az aranyérbetegség nem tud csak úgy elmúlni, időről időre visszatérhet: lehet, hogy hónapokig nincs semmi baj, aztán újra felbukkan, és hetekig megkeseríti a mindennapjainkat. Ha sokáig nem kezeljük, hanem csak eltussoljuk a problémát, előfordulhat, hogy súlyosabb bajok elé nézünk.

Ma már az aranyérbetegségek valamennyi stádiuma jól kezelhető, de a korai felismeréssel mindenképp csak nyerhetünk. Fontos, hogy a diagnózis felállítását bízzuk egészségügyi szakemberre.

 

Proktológia

Comments are closed.