Barion Pixel

Mindannyiunkat nagyon megvisel a világjárvány. Szinte nincs olyan ember, akit ez hidegen hagyna, előbb vagy utóbb mindenki szorongással telve reagál a helyzetre. Már zajlik a COVID pandémia IV. hulláma, de sajnos még sokan az előző hullámokat sem heverték ki, úgynevezett Post-COVID tünetektől szenvednek. Egy nemrég megjelent külföldi tanulmány szerint, a Covid-19 betegséget túlélő páciensek 34 százaléka a fertőzést követő hat hónapon belül tapasztalt idegrendszeri problémákról, és a mentális egészségük romlásáról számoltak be. A legtöbben, 17 százalék, szorongásra panaszkodtak azt követően, hogy átestek a betegségen, az érintettek 14 százaléka pedig hangulati zavarokkal küzdött az akut fázis után. Igaz, az még nem világos, hogy maga a hosszan tartó kórházi ápolás, a stressz, ami ezzel jár, illetve a betegség lefolyásának jellemzői mennyiben járulnak hozzá ezekhez a panaszokhoz.

A mentális problémák gyakorisága COVID-19-en átesettek körében hazánkban is kifejezetten megnőtt, szorongás, depresszió, alvászavar, és úgynevezett „brain fog” – vagyis lomha, tompa, nehézkes gondolkozás (úgynevezett „ködös agy”) jelentkezhet. Ezek mindegyike jelentős életminőség-romláshoz vezethet. Brain fog esetén B-vitamin-komplex szedése, vagy ginkgo biloba kivonat alkalmazása lehet hatásos. Enyhébb alvászavar esetén önmagában alkalmazva a vény nélkül kapható melatonint a kutatások 70%-ban találták hatékonynak. Mindezek mellett a társas támogatás, kikapcsolódást és relaxációt elősegítő programok és lehetőségek szintén támogatóan hathatnak. Gyermekeknél a tanulási nehézségek, időskorban friss demencia, vagy demencia súlyosbodása, illetve középkorúaknál nagyon gyakoriak a feledékenységgel kapcsolatos tünetek. Ami talán a legkésőbbi jel, az a poszttraumás stressz szindróma, ami három-hat hónappal a COVID után is kialakulhat, ez hasonló a háborúban átélt traumákhoz, és talán ez fog a legtovább tartani, és ezzel kell a legtöbbet foglalkoznunk.

Sajnos felszaporodtak a nem adaptív megküzdési stratégiák, mint például a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás vagy az agresszív viselkedés. Minél inkább káros magatartással próbáljuk oldani a szorongást, feszültséget, annál rosszabbul érezzük majd magunkat, mert ezeknek a tevékenységeknek az utóhatása egyre kellemetlenebb. A szorongásos és depresszív megbetegedések ennek hatására is kialakulhatnak. Eredményesebb stratégia a minél több szabadban töltött idő, a mozgás, továbbá a növényekkel, állatokkal, természettel való kapcsolat.

Javasolt minél több rekreációs hobby űzése, de akár az új elfoglaltságok keresése, vagy a régiekhez való visszatérés. Ezen felül pedig az online emberi találkozások, a kommunikáció fenntartása is kiemelten fontos szerepet játszik. Ezen túlmenően a minél tudatosabb mindfulness, autogén tréning vagy bármilyen pofonegyszerű relaxációs technikának a gyakorlása (például egy légző gyakorlat, ami néhány másodpercet vesz igénybe) hatékony lehet.

Akár napi 20 perces sétával is már sokat tettünk magunkért.

Nehéz megélni, hogy a fizikai jól-lét ellenére vannak furcsa, nehezen magyarázható mentális szövődmények, (alvászavar, fáradékonyság, koncentrációs nehézség, memóriazavar) melyek egzisztenciális szorongást okozhatnak. / Pl: Vissza fogom kapni a munkám? Fogom tudni ugyanúgy végezni, mint előtte? Annyi munkaórában, mint előtte? / Érdekes, hogy a nyugdíj korhatártól még nagyon messze lévő páciensek is küzdenek az ilyen és hasonló kérdésekkel. Rettegnek attól, hogy már sosem lesznek a régi önmaguk.

Ezért egyre többen merik felvállalni a post-COVID tüneteket, így legalizálva a mentális problémák jelenlétét. Egyre többet hallunk már a COVID pszichés következményeiről is.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha ön három hónapon túl jelentkező fáradékonyságot, alvászavart, ingerlékenységet, megváltozott viselkedést, esetleg érzékcsalódásokat tapasztal saját magán vagy COVID-19-en átesett szerettén, amelyhez alacsony stressz tűrőképesség társul, pszichiáter, pszichoterapeuta segítségére van szükség a kezeléshez, csakúgy, mint ha nem múló szorongást, traumatikus élménybetöréseket, depressziót tapasztal.

Mindenkit arra bíztatok, hogy merje elmondani az érzéseit, a nehézségeit, azt ami nem olyan, mint korábban és merjen pszichiáterhez fordulni, hiszen ezért vagyunk és szívesen segítünk.

Comments are closed.