Barion Pixel

MIVEL FOGLALKOZIK A PROKTOLÓGIA?

A proktológia a sebészethez tartozik, annak a végbéllel, a végbélnyílással, illetve ezek megbetegedéseivel foglalkozó ága. A végbél és végbélnyílás betegségei sajnos nagyon gyakoriak, rengeteg ember szenved miattuk. Ezen betegségek legnagyobb része ambuláns keretek között jól kezelhető, gyógyítható.

A leggyakoribb ide tartozó kórkép az aranyér, amely a végbél visszereinek előboltosulása a nyálkahártyából, később, előrehaladottabb esetben a végbélnyílás szintje alá. Az aranyér kialakulásához elsősorban életmódbeli tényezők járulnak hozzá. Ilyen például az ülőmunka (rossz minőségű széken) és a nehéz, erőlködő székelés, amelyre a rostban és folyadékban szegény táplálkozás hajlamosít. A végbélnyílás közelében nagy számban találhatók bélbaktériumok, – ezek a belekben élettani körülmények közt is megtalálhatók – de nem ritkán kórokozóként viselkednek. E tájék gyulladásos megbetegedései (tályogok, sipolyok) ezért szintén gyakorinak mondható kórképek. A tályogok és sipolyok elsősorban fájdalommal, nehezen vagy egyáltalán nem gyógyuló sebekkel és váladékozással jelentkezhetnek. A vastagbél és végbél mind jóindulatú, mind rosszindulatú daganatos elváltozásai is igen gyakorinak mondhatók. Mint minden rosszindulatú daganatos betegség esetén, a gyógyulás itt is a korai felismerés és kezelés esetén a legvalószínűbb.

 

MILYEN PANASZOK ESETÉN ÉRDEMES FELKERESNIE A PROKTOLÓGIÁT?

  • fájdalmas vagy nehéz székelés esetén
  • szúró, fájdalmas érzés üléskor vagy székeléskor
  • véres széklet esetén
  • végbéltáji fájdalom esetén
  • végbéltáji váladékozás esetén
  • végbéltáji idegentestérzés esetén
  • végbél nyílás körüli szemölcsök vagy egyéb bőrkinövések esetén
  • daganatos betegség ellenőrzése (kontroll) céljából

HOGYAN ZAJLIK EGY PROKTOLÓGIAI VIZSGÁLAT?

Szakorvosunk kikérdezi Önt korábbi ismert betegségeiről, gyógyszereiről, korábbi műtétjeiről, aktuális panaszairól. Az első vizsgálathoz, konzultációhoz nem szükséges semmiféle előkészület. A vizsgálatokat bal oldalfekvő helyzetben végezzük. A proktológiai vizsgálat a legtöbb esetben fájdalmatlan. Amennyiben a vezető panasz a fájdalom, rendkívül körültekintően járunk el, érzéstelenítő krémet használunk.

A végbélnyílás és tájékának szabad szemmel való megtekintése után  a panaszos terület megtapintása következik. Ez után lehetséges az úgynevezett tükrözés, ennek során a végbélnyíláson át egy, az átlagos székletnél valamivel vékonyabb egyszer használatos eszközt, anoszkópot vezetünk be, melynek segítségével szemrevételezhetjük a végbél vagy a végbélnyílás csatorna képleteit, kórfolyamatait. Az eljárás során lehetőség nyílik mintavételre és kezelésre is, ha a szükséges.

Az idejekorán végzett vizsgálattal hamarabb juthatunk diagnózishoz, eredményesebben kezelhetjük pácienseinket, esetleg elkerülhetővé válik a műtéti beavatkozás.