Barion Pixel

Mivel foglalkozik a traumatológiai szakrendelés?

A traumatológia, azaz baleseti sebészet a sérüléseket követő elváltozások kezelésével, valamint a sérült testrész anatómiai állapotának és funkciójának helyreállításával foglalkozik. Traumás esemény esetén valamilyen mechanikai behatás miatt csonttörés, izomsérülés, ficam, rándulás, zúzódás, esetleg ideg, ér vagy ín sérülés jön létre. A traumatológus feladata ezek felismerése, diagnosztizálása és megfelelő kezelése, így megszüntetve a kialakult kóros állapotot.

Intézetünkben nyitvatartási időben, zárt kéz-és lábsérüléseket – mint a ficam, rándulás, húzódás – van lehetőségünk akut módon diagnosztizálni, ellátni. Ilyen esetekben is kiemelten fontos, hogy a páciens baleset után minél hamarabb forduljon szakorvoshoz, a sérült testrész leggyorsabb és legteljesebb gyógyulása érdekében. Egyéb traumás esetekben az akut ellátást követően kontroll vizsgálatokra, rehabilitációs kezelésekre, valamint a gyógyulás előrehaladásának ellenőrzésére és segítésére van lehetőség.

Gyakran előfordul, hogy egy korábbi sérülés okoz ismét panaszokat a sérült testrészen, esetleg egy rosszul gyógyult törés vagy visszamaradt elváltozás okoz problémákat. Ilyen esetekben traumatológusaink vállalják a korábbi diagnózis felülvizsgálatát és segítenek a teljes gyógyulás elérésében. Korrekciós műtéti beavatkozás, a szakorvos javaslatára egynapos sebészeti beavatkozás keretein belül megvalósítható.

Orvosi diagnózis grafika
Mikor forduljunk traumatológus szakorvoshoz?

Háztartási balesetek például vágásos sérülések, illetve a kisebb égési, forrázási sérülések esetén. Munkahelyi balesetek, például akadályozó tényező miatti elesés, illetve a kéz sérülései. Egyéb esetek: ízületi fájdalmak, idegbecsípődések, lumbago, ischias. Sportbalesetek, végtagsérülések: törés, ficam, zúzódás, húzódás, rándulás, horzsolás, kéz-, és láb sérülések esetén.

Mi történik a vizsgálat során?

  • A szakorvos elkészíti az anamnézist (kórelőzményt)
  • A fizikális vizsgálat keretében az orvos vizsgálja a fájdalom intenzitását
  • Megtekintés: az ízületek alaki vizsgálata
  • Funkcionális vizsgálat: kis-, és nagyízületek (váll, könyök, csípő, térd, boka) mozgásterjedelmének és deformitásainak, tengelyeltéréseinek vizsgálata
  • Ezt követően diagnosztikai sorrendet állít fel, labor-, esetleges ultrahang, röntgen, MR vagy CT vizsgálatokra kiterjesztve. A képalkotó vizsgálatokat túlnyomórészt intézményünkben a szakorvosi vizsgálattal egyidőben el tudjuk végezni, egyéb esetekben partnerintézményeinknél biztosítunk időpontfoglalást.
  • A leletértékelés keretében, amennyiben szükséges, gyógyszert és/vagy gyógyászati segédeszközt ír fel, illetve szükség szerint további szakterületre irányítja a pácienst.

Milyen módszerekkel gyógyítunk?

  • injekciós kezelések: fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, ízületi porcpótló injekció adása
  • gipsz felhelyezése
  • műtétek: szükség esetén műtétek megszervezése partnerintézményeinkben, betegségtől függően egynapos sebészeti ellátás keretében, vagy kórházi fekvőbeteg osztályon a vizsgáló szakorvos javaslata alapján

Mennyi időt vesz igénybe a vizsgálat?

Körülbelül 30 perc.

Hogyan lehet bejelentkezni a szakrendelésre?

Szakrendelésünkre bejelentkezhet személyesen, telefonon vagy online!