Barion Pixel


A Koronavírus járvány mostani szakaszában valószínűleg nem tudják megmondani magukról az emberek, hogy vajon megfertőződtek-e már az új típusú koronavírussal, illetve átesetek-e rajta korábban, akár tünetmentesen vagy enyhe tünetek mellett. Ennek kimutatására a Medcity Egészségközpontban az ujjbegyből vett vérmintából készült szerológiai gyorsteszteket végezzük.

A fertőzés után 5-9 nappal a korai ellenanyag, az IgM, a fertőzés után 10-12 nappal a késői ellenanyag, az IgG van jelen a vérben és mutatható ki a teszttel. A vírus ellen termelődött specifikus IgM ellenanyag mennyisége hetek alatt fokozatosan csökken, majd eltűnik a vérből, az IgG pedig valószínűleg tartósan ott marad, és mai tudásunk szerint ez biztosíthatja a fertőzéssel szembeni, feltehetően 1-3 évig fennálló védettséget.

Fontos kiemelni, hogy a fertőzés kezdeti szakaszában előfordulhat, hogy a szervezet még nem termel kimutatható mennyiségű ellenanyagot, így a tesztet bizonyos esetekben 2 hét múlva érdemes megismételni.

Gyorsteszt a gyakorlatban

Pácienseink és dolgozóink védelmének érdekében igyekszünk minimálisra csökkenteni az emberi kontaktusok számát.

Kérjük, hogy lehetőség szerint védőmaszkban érkezzen, ezzel is csökkenti már az utazása során is a fertőzés/fertőződés lehetőségét. Lehetőleg egyedül érkezzen, amennyiben megoldható ne hozzon magával táskát. A bejáratnál kérjük használja a kihelyezett kézfertőtlenítőt.

A Medcity Egészségközpontban kizárólag tünetmentes személyek kororonavírus fertőzésének a tesztelését végezzük, ennek biztosítása érdekében testhőmérséklet mérünk, láz, hőemelkedés esetén nem végezzük el a vizsgálatot.

Az eljárás során az orvos asszisztens az ujjbegyből vett vérmintából elvégzi a koronavírus gyorstesztet, mely 15 perc után megmutatja az eredményt.

A gyorstesztek eredményei lehetnek:

IgM és IgG negatív: Vagyis egyik ellenanyag sem mutatható ki a levett mintában. Ilyenkor a páciensnek vagy nincs COVID–19 fertőzése, vagy van fertőzése, de az valószínűleg friss, ezért ellenanyag még nincs jelen a vérben kimutatható mennyiségben. Tünetek vagy valószínű fertőződés esetén újabb ellenanyagteszt, illetve szükség esetén PCR-teszt javasolt.

IgM-pozitív: A páciens nagy valószínűséggel fertőzött, és a fertőzés időpontjától mintegy 5-21 nap telhetett el. Ilyenkor kialakulhatnak tünetek is, de az esetek egy részében teljesen tünetmentesen is átvészelheti a fertőzést.  Az akut fertőzés valószínűsége miatt karantén indokolt. Szükség esetén PCR-módszerrel megerősíthető.

IgM- és IgG-pozitív: Mindkét antitest kimutathatóan jelen van, ez a fertőzéstől számított 14–28 nap között a legvalószínűbb, de az ezt követő időszakra is áthúzódhat. Az aktív fertőzés valószínűsége miatt karantén indokolt. Szükség esetén PCR-módszerrel megerősíthető.

IgG-pozitív: A páciens átesett a fertőzésen, és meggyógyult. Ha voltak tünetei, és ezek több mint 14 napja elmúltak, a betegség valószínűleg lezajlott, a karantén feloldható. A páciens nagy valószínűséggel nem fertőz tovább. A munkába állás, és a “normális életbe történő visszatérés” előtt célszerű PCR-tesztet végezni a vírusok eltűnésének igazolására.

A Medcity Egészségközpontban végzett teszttípus relatív szenzitivitása 98,43%, relatív specifitása 96,4%, tejes egyezése 97,09% volt klinikai vizsgálat során, a kereskedelmi forgalomban kapható PCR teszttel összehasonlítva.

Amennyiben szeretne részt venni a vizsgálaton, ügyfélszolgálati elérhetőségeiken keresztül várjuk.
A Koronavírus gyorsteszt ára 9.000 Ft.

Ügyfélszolgálat:

+36 1 858-7021
+36 30 635-3550
+36 30 477 8780
E-mail: info@medcity.hu