Barion Pixel

A Medcity Egészségközpontban (MEDCITY Egészségközpont Kft., Székhelye: 8900 Zalaegerszeg, Ady Endre u.4.C., Cégjegyzékszáma: Cg 20-09-075347, adószáma: 24941970-2-20, képviseli: Takáts Ákos ügyvezető) az ujjbegyből vett vérmintából készült szerológiai gyorsteszteket végezzük, qSARS-CoV-2 IgG/IgM kazettás gyorsteszttel, mely a 2019-es új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) kvalitatív meghatározására készült.

A fertőzés után 5-9 nappal a korai ellenanyag, az IgM, a fertőzés után 10-12 nappal a késői ellenanyag, az IgG van jelen a vérben és mutatható ki ezekkel a tesztekkel. A vírus ellen termelődött specifikus IgM ellenanyag mennyisége hetek alatt fokozatosan csökken, majd eltűnik a vérből, az IgG pedig valószínűleg tartósan ott marad, és mai tudásunk szerint ez biztosíthatja a fertőzéssel szembeni, feltehetően 1-3 évig fennálló védettséget.

A koronavírus teszt elvégzését követően kb. 20 perc múlva a rendelkezésünkre álló kórelőzményi adatok és az elvégzett szerológiai vizsgálat eredménye alapján nagy valószínűséggel  meg tudjuk mondani Önnek, hogy az elmúlt időszakban már átesett-e a betegségen, vagy jelenleg tünetmentesen zajlik a betegsége  vagy azt tudjuk megállapítani, hogy az ön szervezete eddig nem termelt még kimutatható mennyiségű ellenanyagot az új koronavírus ellen.

Fontos kiemelni, hogy a fertőzés kezdeti szakaszában előfordulhat, hogy a szervezet még nem termel kimutatható mennyiségű ellenanyagot, így a tesztet bizonyos esetekben 2 hét múlva érdemes megismételni.

A teszt lépései

Kérjük, hogy lehetőség szerint védőmaszkban érkezzen, ezzel is csökkenti már az utazása során is a fertőzés/fertőződés lehetőségét. Lehetőleg egyedül érkezzen, amennyiben megoldható ne hozzon magával táskát. A bejáratnál kérjük használja a kihelyezett kézfertőtlenítőt.

A Medcity Egészségközpontban kizárólag tünetmentes személyek kororonavírus fertőzésének a tesztelését végezzük, ennek biztosítása érdekében testhőmérséklet mérünk, láz hőemelkedés esetén nem végezzük el a vizsgálatot.

Az eljárás során az orvos asszisztens az ujjbegyből tűszúrás során vett vérmintából elvégzi a koronavírus gyorstesztet, mely 15 perc után megmutatja az eredményt.

A gyorstesztek eredményei lehetnek:

IgM és IgG negatív: Vagyis egyik ellenanyag sem mutatható ki a levett mintában. Ilyenkor a páciensnek vagy nincs COVID–19 fertőzése, vagy van fertőzése, de az valószínűleg friss, ezért ellenanyag még nincs jelen a vérben kimutatható mennyiségben. Tünetek vagy valószínű fertőződés esetén újabb ellenanyagteszt, illetve szükség esetén PCR-teszt javasolt.

IgM-pozitív: A páciens nagy valószínűséggel fertőzött, és a fertőzés időpontjától mintegy 5-21 nap telhetett el. Ilyenkor kialakulhatnak tünetek is, de az esetek egy részében teljesen tünetmentesen is átvészelheti a fertőzést.  Az akut fertőzés valószínűsége miatt karantén indokolt. Szükség esetén PCR-módszerrel megerősíthető.

IgM- és IgG-pozitív: Mindkét antitest kimutathatóan jelen van, ez a fertőzéstől számított 14–28 nap között a legvalószínűbb, de az ezt követő időszakra is áthúzódhat. Az aktív fertőzés valószínűsége miatt karantén indokolt. Szükség esetén PCR-módszerrel megerősíthető.

IgG-pozitív: A páciens átesett a fertőzésen, és meggyógyult. Ha voltak tünetei, és ezek több mint 14 napja elmúltak, a betegség valószínűleg lezajlott, a karantén feloldható. A páciens nagy valószínűséggel nem fertőz tovább. A munkába állás, és a “normális életbe történő visszatérés” előtt célszerű PCR-tesztet végezni a vírusok eltűnésének igazolására.

A szerológiai teszt esetén a pozitív eredményeknek van érdemi információtartalmuk, ezek azt jelzik, hogy a páciens vérében az IgM- és/vagy az IgG-molekula kimutatható koncentrációban van jelen. A pozitívak nagy valószínűséggel fertőzöttek, vagy a közelmúltban átestek a fertőzésen.

Amennyiben Önnek valamelyik teszt eredménye pozitív, azt a hatályos szabályok értelmében a kötelességünk jelenteni a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, amely elrendeli a karanténba helyezést.

Egyes esetekben előfordulhat, hogy az ellenanyag molekulák, bár jelen vannak, de nem kimutatható mennyiségben, és az is megtörténhet, hogy a koronavírus-fertőzés következtében termelődő antitest eltér a fertőzöttek túlnyomó többségében megtalálható formától, és így a teszttel nem kimutatható, a negatív eredményeket tehát eszerint kell értelmezni. Fontos hangsúlyozni, hogy a negatív lelet, vagyis, amikor nem igazolható fertőzés, nem jelent védettséget a fertőzéssel szemben, az ilyen személy is bármikor megfertőződhet, ha nincs másoktól elkülönítve. Sőt az is lehet, hogy már megfertőződött, de csak a napokban, és így még szervezetében nem alakultak ki a vírussal szembeni specifikus ellenanyagok.

Fontos tudnunk a tesztekről, hogy mindig a fertőzés pillanatnyi, a szervezetben zajló állapotát rögzítik. Jelenleg nem létezik olyan vizsgálati módszer, melynek alkalmazásával 100%-os bizonyossággal ki lehetne azt jelenteni, hogy Ön nem fertőzött.

Az itt leírt tájékoztatást végigolvastam, megértettem, a kérdéseimet feltehettem, azokra érthető és kimerítő választ kaptam. Mindezek alapján kérem az IgM/IgG vizsgálat elvégzését, majd az eredmény közlését.