Barion Pixel

Szemünk egészségének megőrzése kiemelten fontos, hiszen szemünk nem csupán az egyik legfontosabb érzékszervünk, de kétségtelenül az egyik legdrágább és legféltettebb kincsünk is. Szemünk segítségével érzékeljük a bennünket körülvevő világot és az onnan érkező információkat. Gyakran nem vagyunk tisztában azzal, hogy mikor érdemes szakemberhez fordulni, melyek a szem romlásának, megbetegedésének figyelmeztető jelei. Az időben felismert problémák többsége könnyez kezelhető. Mikor érdemes szemorvoshoz fordulni, mire kell odafigyelnünk, és melyek a leggyakoribb szemészeti problémák, erről beszélgettünk Dr. Kricskovits Ágotával, a Medcity Egészségközpont orvosszakmai vezetőjével.

Milyen okok állhatnak a szem romlásának hátterében?

Számos okot ismerünk. Vannak genetikailag öröklött, és vannak az életünk során, vagy a korral kialakult szemészeti problémák. Gyakoriak a veleszületett, vagy öröklött szemészeti elváltozások. Ebben az esetben már kisbaba vagy kisgyermek korban jelentkeznek figyelmeztető jelek. Ilyen lehet a veleszületett szürkehályog, zöldhályog, kisszeműség, fénytörési hibák, kancsalság, színtévesztés.

Köztudott, hogy számos más alapbetegség is hatással van a szemünkre: pl. cukorbetegség, pajzsmirigy rendellenes működése, szív- és érrendszeri betegségek, májproblémák, sclerosis multiplex, daganatos megbetegedések, neurológiai elváltozások stb.

Az időben felismert problémák jól kezelhetőek, főként az ok kezelésével, viszont az elhanyagolt betegség komoly következményekkel járhat, részleges, vagy akár teljes vaksághoz is vezethet.

Mi a helyzet az időskori szemromlással?

Az egyik leggyakoribb oka a látás romlásának az a kor előrehaladtával megjelenő szemészeti problémák kialakulása. Ilyen például az úgynevezett „öregszeműség” (latinul presbyopia), de gyakori a szürkehályog, zöldhályog, valamint a makuladegeneráció is. Az öregszeműség egy természetes folyamat része, hiszen a korral megváltozik az emberi szem alkalmazkodó képessége. A szemlencse folyamatosan veszíti el rugalmasságát, így a közeli látás jelentősen romlik.

Milyen korban jelentkezhetnek ezek a tünetek?

Teljesen eltérő időben, egyéntől függően jelentkeznek a tünetek, akár már 35 éves kortól is.

Sokat hallani a makuladegenerációról…

Valóban. Sajnálatos módon a makuladegeneráció gyakran áll az 50 év feletti emberek vakságának hátterében (kb. 22-25%ban). A makuladegeneráció a retina degeneratív betegsége. Kialakulásának oka lehet örökletes, vagy szerzett. Jellemző tünete, hogy a látótér középső részén kisebb-nagyobb szürke, vagy fekete folt jelentkezik. Számos más egyéb tünetekkel is járhat, amiket azonban most nem részleteznék. Itt szeretném leginkább hangsúlyozni a szűrések fontosságát! Az időben felismert probléma talán még kezelhető, és így elkerülhető a végleges látás elvesztése.

A kötőhártya gyulladás és az árpa mennyire gyakori problémák?

Gyakoriak, jellemzően valamilyen baktérium vagy vírus áll a hátterükben.

Melyek azok a figyelmeztető jelek, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagynunk?

Számos olyan, akár jelentéktelennek tűnő probléma van, ami mellett nem szabad elmennünk. Ilyen például a gyakori vörös szem, aminek hátterében gyulladás vagy allergia állhat. A fényérzékenység szintén gyakori tünet, valamint az állandó fejfájás is, de említhetném még az esti látásromlást, a homályos látást, vagy a folyamatos könnyezést,szemdörzsölést, hunyorgatást, kettőslátást is.

Fontos, hogy minden figyelmeztető jellel azonnal forduljunk orvoshoz, hiszen a szakszerű ellátás gyors javulást eredményezhet, és így megakadályozható a komolyabb problémák kialakulása.

Comments are closed.