Barion Pixel

A rendszeres állapotfelmérés az egészségünk megőrzésének kulcsa, manapság pedig már az egészségtudatosság része is. Számos probléma, betegség kiszűrhető és megelőzhető, ha évente részt veszünk egy átfogó szűrővizsgálaton. Az év eleje, a tavasz kezdete a legjobb időszak arra, hogy egy átfogó állapotfelmérésen részt vegyünk és foglalkozzunk az egészségünkkel. Dr. Kricskovits Ágota, a Medcity Egészségközpont szakmai vezetője az állapotfelmérés fontosságáról és az általa kiszűrhető betegségekről beszél.

Miért szükséges a rendszeres állapotfelmérés?
Az időben elvégzett szűrővizsgálatok sok esetben akár életet is menthetnek, ráadásul egészségünk megőrzéséhez elengedhetetlenek. Az időben felfedezett, elváltozásra utaló állapotot pedig célzottan a megfelelő szakorvosi vizsgálattal, majd szükség esetén beavatkozással hatékonyan lehet kezelni. Az alapszűrésnél mutatkozó kóros eltéréseket a későbbiekben a megfelelő szakorvos vizsgálja. A belgyógyászati fizikális vizsgálat, az UH, a labor, a családi és az egyéni kórelőzmény felvétele “irányt mutat”, ettől függően bővítjük ki az alapszűrést a különböző vizsgálatokkal. Hangsúlyoznám, hogy az egészség megőrzése könnyebb, mint a már kialakult betegség kezelése.

Milyen esetekben, mikor ajánlott a szűrővizsgálat?

Mindenkinek, akinek fontos, hogy egészséges, teljes értékű életet élhessen hosszú ideig. Azonban különösen ajánlott a rendszeres állapotfelmérés a magas kockázati csoportba tartozóknak, akiknek a családjában előfordult magasvérnyomás betegség, cukorbetegség, szívinfarktus, agyi történés vagy daganatos megbetegedés.
Dohányzás, mozgásszegény életmód, elhízás esetén is fontos évente részt venni szűrővizsgálaton. A tüdőrák, a cukorbetegség szintén kiszűrhető.

Melyik korosztálynak javasolt leginkább?
Ez számos tényezőtől függ. Ilyen például a családban előfordult megbetegedések. Abban a családban, ahol az édesanyának emlőrákja van, ott a lánynak már 30 éves kora körül el kell kezdeni a rendszeres mammográfiai vizsgálatokat. Ugyanez igaz abban az esetben is, ha a családban előfordult vastagbél daganatos megbetegedés, ilyen esetben a gyermeknek vagy gyermekeknek akár 30 éves kortól, évente indokolt a vastagbéltükrözés. Abban a családban ahol előfordult a bőrrák, ott az éves anyajegyszűrés, kortól függetlenül szinte kötelező. Én úgy vélem, hogy 35 éves kor felett mindenkinek ajánlott egy alapszűrés és aztán az eredménytől függően kiegészítő szűrés.

Nemek között tehetünk különbséget abban, hogy melyik nemnek javasolt
főként?

Nagyon fontosnak tartom megjegyezni, hogy fiatal hölgyek esetében is elengedhetetlen a méhnyakrák szűrés, hiszen tudjuk 20 évesen is meg lehet halni ebben a betegségben. Megfelelő szűréssel megelőzhetők az ilyen értelmetlen halálesetek.

Ugyancsak kiemelném a melanoma szűrést, ami szintén minden életkorban fontos.

A férfiak esetében 50 éves kor felett a prosztata rák szűrés több mint szükséges.

Milyen problémákat előzhetünk meg a rendszeres állapotfelméréssel?
A jó szűrővizsgálat egyszerűen, gyorsan, széles körben elvégezhető, megbízhatóan kimutat kezdődő elváltozást, és rövid időn belül eredményt ad.
Az állapotfelmérés célja kettős. Egyik az elsődleges megelőzés (primer prevenció) részeként a betegség kialakulásának megelőzése. Ehhez meg tudjuk határozni, hogy az adott személy milyen kockázatnak van kitéve (vagyis mekkora a valószínűsége valamilyen betegség kialakulásának). A kockázati tényezők ismeretében tudjuk, hogy min kell változtatni ahhoz, hogy ezt a rizikót a lehető legkisebbre csökkentsük.

Másodlagos cél a már kialakult betegség (daganat, érszűkület, vese, szív, agyi keringés zavara) korai stádiumban való felismerése, amikor még a folyamatok jól kezelhetők, esetleg visszafordíthatók. Ezt hívjuk szekunder prevenciónak.

Mi a legfontosabb üzenete?
Az üzenetem az, hogy az egészség megőrzése könnyebb, mint a kialakult betegségek kezelése. Így mindenkinek, aki felelősséggel tekint az egészségére javasolt részt venni rendszeres szűrővizsgálaton, ahol az alapszűrésből kiderül, hogy szükség van további vizsgálatokra vagy sem.

 

Comments are closed.