Barion Pixel

Valamennyi vírusfertőzés után csak nagyon óvatosan lehet elkezdeni a korábban rendszeresen végzett sporttevékenységeket. Különösen igaz ez a napjainkban zajló Covid-19 járvány esetén, hiszen a betegséggel összefüggésben számos keringési, légzőrendszeri és központi idegrendszeri szövődmény ismert. Tünetekkel járó és Covid-19 pozitív teszteredmény esetén 4-6 hét fizikai kímélet és ugyanennyi ideig a javasolt a szabadidősport mellőzése.

A COVID-19  fertőzésért a SARS-CoV-2  vírus a felelős. A SARS egy súlyos légúti betegséget okozó koronavírust jelöl, melynek egy kettes típusáról van szó.  A COVID-19 klinikai megjelenése igen változatos, a megbetegedések 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe légúti infekció tüneteit mutatja, 20 százaléknál alakul ki tüdőgyulladás és az összes eset kb. 5 százalékában jellemző olyan súlyos pneumónia, amelynek esetén akár lélegeztetőgép használata is szükségessé válik. A leginkább veszélyeztetettek a krónikus szív-, tüdő-, és vesebetegségben, cukorbetegségben, asztmában és demenciában szenvedők.

Amíg az élsportolók fertőzés utáni visszatérését a sportorvosok felügyelik, addig a hobbisportolók magukra maradnak. Pedig az ő esetükben is indokolt az óvatosság, még akkor is, ha tünetmentesen, vagy tünetszegényen vészelték át a betegséget.

A gyógyulás után 3 hétig fizikai kímélet és a szabadidősport mellőzése javasolt. Ezt követően fokozatosan lehet elkezdeni az edzéseket, sétával, könnyű futással, mindezt szoros pulzuskontroll mellett.

A koronavírus, valamint az immunrendszer vírus elleni védekezése komolyan károsíthatják a fertőzésen átesett emberek tüdejét, szívét, érrendszerét, veséjét és idegrendszerét. Ezért az aktív fizikai terhelés megkezdése előtt még a tünetmentes, vagy enyhe tünetekkel járó esetekben is indokolt elmenni egy szűrővizsgálatra, ahol az esetleges szövődmények diagnosztizálhatóak és a további károsodás megelőzhető.

 

 

Comments are closed.