Barion Pixel

Magyarországon 1 millió ember küzd migrénnel, másik 1 millió fejfájással és szintén 1 millió azoknak a száma, akik krónikus derékfájdalommal élnek. A szakember szerint a fájdalom egy komplex idegrendszeri folyamat, amelynek részletesebb ismerete új lehetőségeket rejt az orvostudomány számára.  Guba Katalin, a Medcity Egészségközpont neurológus-reomatológusa egy ritkán hallott kifejezést, a neuro-reumatológiát használja, mert úgy véli, hogy ezt a két területet együtt érdemes vizsgálni.

Pontosan mit is jelent a neuro-reumatológia kifejezés?

Valójában ilyen szakterület nem létezik. Ezt az elnevezést én találtam ki, mert ezzel foglalkozom. Ugyanis az idegrendszer a szabályozás, a gerinc a váz, a végtagok pedig a mozgás kivitelezői és egymás nélkül nem működhetnek. A neurológia és a reumatológia számos betegségben összefügg egymással. Általában a fájdalom a vezető tünet. A fájdalom pedig, mint tudjuk az életminőséget drámaian befolyásoló tényező.

A krónikus fájdalom különösen nagy kihívást jelent az orvostudomány számára, hiszen sokszor önálló életre kel és a kiváltó októl függetlenné válik.

A modern képalkotó vizsgálatok elterjedésével változott meg a krónikus fájdalomról alkotott kép. Nagyon érdekes megfigyelés, hogy a krónikus fájdalommal élő betegek koponya MR felvétele jelentősen különbözik az azonos korosztályú, egészséges emberek képétől. Ugyanis a krónikus fájdalommal élő emberek homloklebenye olyan jelentős térfogat csökkenést mutat, mintha az agy 10-15 évvel idősebb lenne. A világ népességének közel egyharmadát érinti a krónikus fájdalom. Magyaroroszágon 1 millió ember szenved migrénben, 1 millió embernek van tenziós fejfájása, 1 millió ember krónikus derékfájdalommal küzd, 30-50 ezerre tehető azoknak a száma, akik fájdalmas neuropathiával küzdenek.

Mi áll a fájdalom hátterében?

A fájdalom kialakulása egy egészen komplex idegrendszeri folyamat, amelynek a felismerésében, a fájdalomhoz társuló érzelmi reakciók létrehozásában és a fájdalom gátlásában különböző agyi területek vesznek részt. Ezen területek részletesebb ismerete új terápiás lehetőségeket rejt az orvostudomány számára. A krónikus. fájdalom szindrómának számos jellegzetessége van. Különös, hogy a háttérben nem mindig van kiváltó ok, gyakran depressziót, szorongást, alvászavart vagy akár személyiségváltozást okoz.  Ilyen krónikus, fájdalommal járó kórkép a deréktáji fájdalom, amelyben nagyon gyakoriak a felesleges vizsgálatok és kezelések. Bármilyen meglepő is, a hátterében a leggyakoribb okként nem a porckorong betegsége, hanem a depresszió áll. Ilyen a fejfájás is, amelyben a hagyományos fájdalomcsillapítók többnyire nem hatékonyak, a központi idegrendszerre ható gyógyszerek viszont igen. Vagy ilyen az arthrosis, ami az izületek kopásos betegsége, ennek kezelésére számos gyógymód terjedt el, amelyek hatékonyságát semmi sem igazolja.

Számos tévhittel ellentétben a neurológia nemcsak fájdalommal foglalkozik. Részterületei az agyi keringés betegségei, az eszméletvesztés, mozgászavarok, bénulások, az anyagcsere betegségeinek idegrendszeri szövődményei, a fejfájás, a szellemi hanyatlás, a perifériás idegrendszer betegségei és a gerinc betegségei.

fájdalom

Az egyik leggyakoribb neurológiai tünet a fejfájás, hátterében sokféle betegség ismert, amelyek súlyos tünetekkel vagy szövődményekkel járhatnak, de hatékonyan kezelhetőek. A súlyos memória zavar, a szellemi hanyatlás, elbutulás leggyakoribb oka az Alzheimer-kór, kezelésében hatékony gyógyszer még nem áll rendelkezésre, de fontos, hogy néhány olyan betegséget kizárjunk, ami az Alzheimer-kórhoz hasonló tünetekkel jár, de jól kezelhető. Egészen fiatal korban sem ritka a szédülés, a járásbizonytalanság. Ilyenkor nagy jelentősége van egy rutin neurológiai vizsgálatnak, amelynek során jónéhány betegség kiszűrhető.

A szintén gyakori nyaki és deréktáji fájdalom kivizsgálása és kezelése a reumatológia és neurológia határterülete.

A reumatológiai betegségek leggyakoribb tünete a fájdalom és mozgáskorlátozottság. Számos esetben veszélytelen elváltozás okozza a panaszokat, de a hétköznapinak tűnő tünetek hátterében állhat rosszindulatú korkép is, amely kezelés hiányában rokkantsághoz, mozgáskorlátozottsághoz vezethet. Az időskori ízületi fájdalom hátterében nemcsak izületi kopás, hanem immunológiai betegség is állhat, amely kellő időben jól kezelhető és napokon belül fájdalommentessé tehető.

A ritkább, de már fiatal korban súlyos tüneteket okozó gyulladásos reumatológiai betegségek kezelésében ma hatékony terápia áll rendelkezésre, így korai felismerésük lényegesen megváltoztathatja kimenetelüket.

derékfájás

Mikor érdemes felkeresni a neurológia ambulanciát?

Nyaki-, háti-, deréktáji fájdalom, végtagokba sugárzó gerinc fájdalom, végtagzsibbadás, izomgyengeség, szédülés, járászavar, mozgászavar, memória zavar esetén, stroke megelőzés, stroke utáni gondozás céljából.

Mikor érdemes reumatológushoz fordulni?

Nyaki-, háti-, deréktáji fájdalom, izületi fájdalom és merevség, izomfájdalom, csontritkulás esetén.

térdizület vizsgálat

Comments are closed.