Barion Pixel

Napjaink egyik leggyakoribb egészségügyi problémáját a gyomor és bélrendszeri panaszok jelentik. A Medcity Egészségközpont gasztroenterológus szakorvosával arról beszélgettünk, hogy mi áll ennek a növekvő tendenciának a hátterében és melyek azok a gasztroenterológiával kapcsolatos kérdések, amit érdemes tudnunk.

Kezdjük az elején. Pontosan mivel foglalkozik a gasztroenterológus?

A gastroenterológus a nyelőcső, a gyomor, a bélrendszer, a máj, az epe és a hasnyálmirigy betegségeivel foglalkozik. Emésztőszervi endoszkópiát, a gyomor, a vastagbél, az epeutak, valamint ezekhez kapcsolódó szövettani mintavételt végzi, ide értve a polipok eltávolítását és egyéb endoszkópos beavatkozásokat is.

Manapság sokat hallunk különböző gasztroenterológiai problémákról. Mit gondol miért?

A gastroenterológiai problémák az utóbbi évtizedben valóban nagyon előtérbe kerültek. Ennek egyik oka, hogy az átlagéletkor növekedésével bizonyos gyomor és bélrendszeri daganatok gyakorisága megnövekedett.

A jó hír az, hogy megfelelő szűréssel a kockázati tényező felmérhető és csökkenthető. Ilyen például a polipok eltávolítása vastagbéltükrözés alkalmával, vagy a Helicobacter Pylori baktérium antibiotikummal történő kiirtása, vagy akár a hasnyálmirigy endoszkópos Ultrahanggal történő vizsgálata.

Olyan esetekben, amikor a daganatos megbetegedések családi halmozódása figyelhető meg, fontos az egyéni szűrőprogram felállítása.

Az olyan klasszikus kórképek mellett, mint a gyomor-nyombélfekély, gyomornyálkahártya hámhiányos- gyulladásos állapotai, epebetegség, gyulladásos bélbetegségek az utóbbi időben egyre gyakoribbá váltak az olyan funkcionális gastroenterológiai kórképek mint az irritábilis bél szindróma, a különböző emésztési zavarok (dyspepsia) vagy a levator szindróma.

Az olyan anyagcserebetegségek is jobban feltérképezhetők pontosabb diagnosztikával, mint a laktóz intolerancia, a lisztérzékenység, vagy a fruktóz érzékenység.

Milyen tünetek vagy panaszok esetén érdemes szakemberhez fordulni?

Bármilyen nyelést, gyomrot, bélrendszert érintő tünet esetén érdemes szakemberhez fordulni. Ezeknek a betegségeknek egy része tünetszegény vagy nagyon hasonló tüneteket mutat. Ez azonban nem szabad, hogy megtévesszen, hiszen egészen kis panasz mögött is komoly kórkép húzódhat meg, éppen ezért gondos kivizsgálást igényel. Az enyhe tüneteken túl persze a súlyos, a közérzetet negatívan befolyásoló tünetek is megjelenhetnek, mint a hányás, a hasi fájdalom, a véres széklet, a tartós hasmenés, a jelentős fogyás, a sárgaság. Ezek a tünetek természetesen azonnali, sürgős kivizsgálást indokolnak.

Mely korcsoport a leginkább érintett gasztroenterológiai problémákban és miért?

A húszas életévekben gyakoriak a gyulladásos bélbetegség különböző formái, amelyek hasmenéssel és hasi fájdalommal járnak. Fiatal felnőttkorban jelentkeznek az anyagcsere betegségek, akár tünettel, akár szubjectív panasszal, akár laboreltéréssel.

Jellemzően a középkorú embereknél kerülnek előtérbe a szűrővizsgálatok vagy a családi hajlamosság, vagy egyszerűen csak a népességben gyakori kórképek miatt.

Sajnos Magyarországon 50 éves kor felett nagyon gyakori a vastagbél rosszindulatú daganata. Ez külön figyelmet és gondos szűrést igényel akár a vastagbél endoszkópos vizsgálatával, akár polip eltávolítással.

Idős korban a teljes gyomrot és bélrendszert érintő daganatos betegségekkel találkozunk. Szintén ebben a korban gyakori az epebetegség különböző formája, mint az epehólyagkő vagy az epeútkő. A gyulladásos bélbetegségek száma 70 éves kor felett sajnos ismét növekedést mutat.

Fiatal lány gyomor bántalmakkal küzd.

Gasztroenterológia

Melyek a leggyakoribb tünetek, figyelmeztető jelek?

Minden szubjectív tünet nagyon fontos. A tüneteket minden esetben a családi kórelőzménnyek és a fizikális vizsgálat eredményeivel együtt értékeljük.

Több figyelmeztető tünet is lehet, ami sürgős kivizsgálást igényel. Ilyen a nyelési nehézség, a hányás, a véres hányás, a felhasi fájdalom, a sárgaság, a visszatérő és tartós hasi fájdalom, a hátba sugárzó tartós fájdalom, a fogyás, a székelési szokás megváltozása, a véres vagy nyákos széklet.

Ezek a problémák mennyire vannak összefüggésben a táplálkozással?

Az olyan betegségek és a hozzájuk tartozó tünetek, mint a reflux, a gyomorfekély vagy nyombélfekély a táplálkozáshoz vagy az éhezéshez kapcsolódnak. Az olyan anyagcserebetegségeket, mint a lisztérzékenység, a fruktóz intolerancia, a különböző ételallergiák, a tejcukor intolerancia mind-mind a bevitt táplálékban lévő, kiváltó vagy irritáló faktor tartja fenn.

Firss saláta ágy az egészséges táplálkozáshoz.

Firss saláta ágy az egészséges táplálkozáshoz.

Hogyan kezelhetők ezek a problémák?

A tünetek, panaszok megjelenésével, vagy bizonyos betegségek családi halmozódása esetén fontos a megfelelő szűrés, a panaszok alapos kivizsgálása és a pontos diagnózis felállítása. Ezt követően derül ki, hogy étrendi, diétás vagy éppen gyógyszeres kezelésre van szükség. Ez minden esetben egyedi döntést igényel.

Hogyan előzhető meg a probléma kialakulása?

Nagyon fontos és éppen ezért nagyon kiemelném, hogy az a személy, akinek a családjában halmozódó gyomor és bélrendszeri daganat vagy anyagcsere betegség, akár lisztérzékenység volt vagy van, az feltétlenül jelentkezzen gastroenterológiai konzultációra, tanácsadásra. Ekkor kerül meghatározásra, hogy melyik életkorban van szükség a megfelelő szűrővizsgálatok elkezdésére.

Mire érdemes odafigyelni?

Fontos, hogy tisztába legyünk a családban halmozódó betegségekkel, mivel a genetika közös, így kialakulhatnak súlyos daganatos kórképek, úgynevezett familiáris polipok, vastagbélrák, vagy a rákos család szindróma. A magyar társadalomban olyan gyakori betegségek miatt, mint a vastagbélrák 50 éves kor fölött mindenkinek javasolt a szűrés, bizonyos esetekben akár már fiatalabb életkorban is. Nem szabad elfelejteni, hogy egészen kis panasz is rejthet komoly betegséget, ugyanez persze fordítva is igaz lehet, hiszen relatíve erősebb panasz mögött is állhat könnyen kezelhető probléma. Ennek megítélése és felmérése minden esetben gastroneterológus szakorvos feladata. A tartós panaszok, tünetek vagy bizonyos labor leletben tapasztalt eltérések minden esetben kivizsgálást igényelnek.

Mi a teendő súlyos esetben?

A leggyakoribb gastroneterológiai probléma a refluxbetegség, a gyomornyálkahártya fekélyei és gyulladásai, a nyombélfekély, a Helicobacter fertőzés, a lisztérzékenység, az epeút valamint az  epehólyagkő, a máj zsíros és vírusfertőzéses kórképei, a vastagbél polipok, daganatok és a gyulladásos bélbetegségek.

Az úgynevezett „alarm” tünetek esetében azonnali kivizsgálásra van szükség. Az olyan életet veszélyeztető tünetek esetén, mint például bélelzáródás, masszív gyomor-bélrendszeri vérzés, sárgaság, láz, nyelési képtelenség azonnali sürgősségi, kórházi ellátás szükséges.

emésztőrendszer vizsgáló szoftver

Comments are closed.