Barion Pixel

A járvány mostani szakaszában valószínűleg nem tudják megmondani magukról az emberek, hogy vajon megfertőződtek-e már az új típusú koronavírussal. Ennek kimutatására alapvetően kétféle módszer alkalmas.  A PCR teszt azt mutatja ki, hogy a fertőzés aktív-e, jelen van-e a vírus a légutakban, ezzel a módszerrel az orr- és garatváladékból a megfertőződést követő 2-5. naptól mutatható ki a SARS-CoV-2-vírus örökítő anyaga.

A szerológiai vizsgálat azt igazolja, hogy a szervezetet fertőzés érte és az immunrendszer ellenanyag termelésével reagált erre a fertőzésre. Attól függően, hogy melyik típusú ellenanyag szint- az IgM, vagy az IgG vagy mindkettő – emelkedett következethetünk a fertőződés idejére.

Fontos tudnunk a tesztekről, hogy mindig a fertőzés pillanatnyi, a szervezetben zajló állapotát rögzítik. Jelenleg nem létezik olyan vizsgálati módszer, melynek alkalmazásával 100%-os bizonyossággal ki lehetne azt jelenteni, hogy Ön nem fertőzött.

A Medcity Egészségközpontban a szerológiai vizsgálatok közül az ujjbegyből vett vérmintából készült szerológiai gyorsteszteket végezzük.

A fertőzés után 5-9 nappal a korai ellenanyag, az IgM, a fertőzés után 10-12 nappal a késői ellenanyag, az IgG van jelen a vérben és mutatható ki ezekkel a tesztekkel. A vírus ellen termelődött specifikus IgM ellenanyag mennyisége hetek alatt fokozatosan csökken, majd eltűnik a vérből, az IgG pedig valószínűleg tartósan ott marad, és mai tudásunk szerint ez biztosíthatja a fertőzéssel szembeni, feltehetően 1-3 évig fennálló védettséget.

A koronavírus teszt elvégzését követően kb. 20 perc múlva a rendelkezésünkre álló kórelőzményi adatok és az elvégzett szerológiai vizsgálat eredménye alapján nagy valószínűséggel  meg tudjuk mondani Önnek, hogy az elmúlt időszakban már átesett-e a betegségen, vagy jelenleg tünetmentesen zajlik a betegsége  vagy azt tudjuk megállapítani, hogy az ön szervezete eddig nem termelt még kimutatható mennyiségű ellenanyagot az új koronavírus ellen.

Kiknek javasolható a szerológiai vizsgálat?

Általánosságban olyan esetekben, amikor a páciensnek nincsenek súlyos tünetei vagy egyáltalán nincsenek tünetei, de a fertőzés lehetősége biztosan nem zárható ki.

Szeretné megtudni, hogy átesett-e akár tünetmentesen, akár enyhe tünetek mellett az a koronavírus fertőzésen,– hiszen ebben az esetben nyugodtabb lehet, hogy nagy valószínűséggel nem fog újra fertőződni.

Jelentkezés ügyfélszolgálatunkon keresztül!
+36 1 858-7021
+36 30 635-3550
+36 30 477 8780
E-mail: info@medcity.hu

 Bővebb információ

Comments are closed.